Beheer energiebesparing en energiemanagement effectief met ISO 50001

Calendar

October 22, 2024

Een solide basis voor naleving van de energiebesparingsplicht 🌍⚡

Veel bedrijven staan voor de uitdaging om te voldoen aan de steeds strenger worden de energie- en duurzaamheidswetgeving, zoals de energiebesparingsplicht en deinformatieplicht. Deze verplichtingen vereisen dat bedrijven hun energieverbruik zorgvuldig monitoren en actief maatregelen treffen om energie te besparen. Maar hoe zorg je ervoor dat dit niet alleen een eenmalige inspanning is, maar een continu proces waarmee je bedrijf structureel besparingen realiseert én voldoet aan de regelgeving?

De oplossing ligt in het opzetten van een energiemanagementsysteem volgens ISO50001. Deze internationale norm helpt bedrijven om hun energieverbruik systematisch te beheren, monitoren en optimaliseren. Met ISO 50001 zorg je ervoor dat energiebesparing een integraal onderdeel wordt van je bedrijfsvoering en creëer je een robuuste basis voor de naleving van de energiebesparingsplicht.

Waarom is ISO 50001 zo relevant voor de energiebesparingsplicht?

De energiebesparingsplicht vereist dat bedrijven alle energiebesparende maatregelen implementeren die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden. Dit vraagt om inzicht in je energieverbruik en een gestructureerde aanpak om energiebesparing te waarborgen. Hier komt ISO 50001 in beeld. Deze norm biedteen planmatige aanpak waarmee je:

  • Inzicht krijgt in je energieverbruik: ISO 50001 dwingt je om alle energieverbruikende processen in kaart te brengen en te monitoren, waardoor je gemakkelijk inefficiënties kunt opsporen.
  • Continu energie kunt besparen: ISO 50001 gaat verder dan het eenmalig nemen van maatregelen. Het systeem zorgt ervoor dat je energiebeheer een doorlopend proces wordt, met regelmatige evaluaties en verbeteringen.
  • Voldoet aan de wetgeving: Door een     energiemanagementsysteem conform ISO 50001 op te zetten, voldoe je niet alleen aan de energiebesparingsplicht, maar ook aan de informatieplicht en andere wettelijke vereisten zoals de EED.

De voordelen van ISO 50001 voor jouw organisatie:

  • Naleving van regelgeving: ISO 50001 stelt bedrijven in staat om op een gestructureerde manier te voldoen aan de energiebesparingsplicht en andere wettelijke verplichtingen rondom energiebesparing.
  • Kostenbesparing: Door je energieverbruik systematisch te monitoren en te optimaliseren, kunnen bedrijven tot wel 20% besparen op hun energiekosten.
  • Verhoging van energie-efficiëntie: Door constant te werken aan verbetering van je energiebeheer, kun je piekverbruik verlagen en de efficiëntie van je processen verhogen.
  • Duurzame bedrijfsvoering: ISO 50001 helpt je niet alleen te voldoen aan de regelgeving, maar ook om je CO2-uitstoot te verminderen en je duurzaamheidsprestaties te verbeteren.
  • Integratie met bestaande systemen: Heb je al een ISO 14001-systeem voor milieumanagement? ISO 50001 sluit hier naadloos op aan, wat de implementatie eenvoudig maakt.

Hoe kan Energiso jou helpen?

Bij Energiso begrijpen we dat het implementeren van ISO 50001 een intensief proces kan lijken. Daarom bieden wij ondersteuning op maat om dit traject soepel en efficiënt te laten verlopen. Of je nu nog aan de start staat van je energiemanagementproces of al werkt met een milieumanagementsysteem zoals ISO14001, wij begeleiden je door elke stap van de implementatie en helpen je bij het opzetten, uitvoeren en onderhouden van een ISO 50001-systeem.

Onze experts zorgen ervoor dat jouw bedrijf niet alleen voldoet aan de wettelijke verplichtingen, maar ook de voordelen van energiebesparing optimaal benut. Met onze ondersteuning krijg je inzicht in je energieverbruik, verbeter je de efficiëntie van je bedrijfsprocessen en bespaar je flink op energiekosten.

Klaar om te besparen?

Ontvang snel inzicht in je energiegebruik en besparingsmogelijkheden met een gedetailleerd rapport.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.