January 17, 2025
Vanaf 2027 is een energiebeheersysteem verplicht voor bedrijven met een energieverbruik boven 85 TJ. Ontdek de voordelen van ISO 50001-certificering en hoe je de uitdagingen rondom implementatie en certificering kunt aanpakkenMet de invoering van de nieuwste versie van de Europese Energie-Efficiëntie Richtlijn (EED) wordt energiebeheer een onmisbaar onderdeel van bedrijfsvoering voor een specifieke groep ondernemingen. Vanaf 11 oktober 2027 moeten bedrijven met een gemiddeld jaarlijks energieverbruik van meer dan 85 TJ een energiebeheersysteem hebben geïmplementeerd. Hoewel dit op het eerste gezicht een verre deadline lijkt, is er geen tijd te verliezen. Het traject naar volledige naleving kan lang en complex zijn, zeker als bedrijven besluiten hun energiebeheersysteem te certificeren volgens de internationale norm ISO 50001.
Om te voldoen aan de nieuwe wetgeving kan er ook gekozen worden voor de internationale norm ISO 14001 in combinatie met een CO2-reductiemanagementsysteem. Deze optie biedt echter niet dezelfde voordelen als de ISO 50001, die specifiek gericht is op energiebeheer. In deze blog duiken we dieper in de ISO 50001-certificering en bespreken we de uitdagingen, voordelen en knelpunten die bedrijven onderweg kunnen tegenkomen.
De nieuwe EED-wetgeving is een belangrijke stap in het terugdringen van energieverbruik en CO2-uitstoot binnen Europa. Het verplicht grote energie-intensieve bedrijven om een energiebeheersysteem in te voeren waarmee ze hun energieverbruik structureel kunnen verbeteren. ISO 50001 wordt hierbij gezien als de gouden standaard. Deze norm biedt een raamwerk om energieprestaties te monitoren, analyseren en optimaliseren. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook aanzienlijke kostenbesparingen opleveren.
Ook voor bedrijven die niet verplicht zijn om een energiebeheersysteem te implementeren, biedt certificering volgens ISO 50001 praktische voordelen. Gecertificeerde bedrijven worden grotendeels vrijgesteld van de energiebesparingsplicht en volledig van de EED-auditplicht. Hiermee kan dubbel werk worden voorkomen, wat op de lange termijn tijd en kosten bespaart.
Toch is het pad naar certificering allesbehalve eenvoudig. Vooral de laatste stap – de externe audit en certificering – blijkt een struikelblok voor veel bedrijven.
Het opzetten en implementeren van een energiebeheersysteem vereist meerdere stappen:
Vooral de externe audit en certificering blijken in Nederland een groot knelpunt te zijn.
In Nederland zijn slechts een beperkt aantal bedrijven en gekwalificeerde professionals bevoegd om ISO 50001-certificeringen af te geven. Dit beperkte aanbod leidt tot lange wachttijden en hoge kosten. Voor veel bedrijven is dit een frustrerende ervaring:
Om de knelpunten in de certificeringsfase te verminderen, zijn er verschillende mogelijkheden die onderzocht kunnen worden:
Hoewel de deadline van 2027 nog ver weg lijkt, is het essentieel om op tijd te beginnen met de voorbereiding. Door nu al de eerste stappen te zetten, kunnen bedrijven niet alleen voldoen aan de wetgeving, maar ook profiteren van de voordelen van een goed energiebeheer. ISO 50001 is daarbij een krachtige tool, mits bedrijven de uitdagingen van de implementatie en certificering tijdig aanpakken.
Ontvang snel inzicht in je energiegebruik en besparingsmogelijkheden met een gedetailleerd rapport.