October 31, 2024
De toenemende regelgeving rondom duurzaamheid en energiebesparing, zoals de energiebesparingsplicht en de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), zorgt voor een grotere druk op bedrijven om aan milieudoelen en wettelijke vereisten te voldoen. Hier kan ISO 50001, de internationale norm voor energiemanagement, bedrijven niet alleen helpen bij energie-efficiëntie, maar ook bij het structureren en vereenvoudigen van hun verplichte duurzaamheidsrapportages.
ISO 50001 is een internationaal erkend energiemanagementsysteem dat organisaties helpt om hun energieverbruik systematisch te monitoren en optimaliseren. Door het invoeren van dit systeem kunnen bedrijven niet alleen energiekosten besparen, maar ook op een gestructureerde manier voldoen aan regelgeving omtrent CO₂-uitstoot en energieverbruik.
ISO 50001 biedt ondernemers een concrete en gestandaardiseerde aanpak voor het monitoren van hun energieverbruik en de bijbehorende uitstoot, wat essentieel is voor verplichtingen zoals de CSRD en andere rapportagevereisten. Hieronder beschrijven we hoe ISO 50001 ondernemers specifiek kan ondersteunen bij de rapportage van Scope 1, 2 en 3 emissies en andere verplichtingen.
Door het implementeren van ISO 50001 kunnen bedrijven deze data eenvoudig verzamelen en analyseren, omdat het systeem continu het energieverbruik monitort. Hiermee wordt het opstellen van rapportages omtrent directe en indirecte emissies sterk vereenvoudigd.
ISO 50001 richt zich hoofdzakelijk op de energiestromen binnen de organisatie, maar kan indirect ook helpen bij Scope 3. Dit zijn alle andere indirecte emissies binnen de keten, zoals transport, inkoop en afvalverwerking. Met de gegevens uit ISO 50001 kan een bedrijf ketenpartners beïnvloeden en stimuleren om hun energiebeheer te verbeteren, waardoor de impact van Scope 3 gereduceerd wordt en inzicht in de keten toeneemt. Dit helpt niet alleen bij de CSRD, maar ook bij verdere duurzaamheidscertificeringen.
ISO 50001 helpt bedrijven om alle energiebesparende maatregelen systematisch te evalueren, plannen en uitvoeren. Dit zorgt ervoor dat bedrijven ook voldoen aan de energiebesparingsplicht, omdat maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar eenvoudig geïdentificeerd en toegepast kunnen worden. Met een ISO 50001-certificering wordt het makkelijker om deze verplichting na te komen en te bewijzen dat de organisatie actief energie bespaart.
Bedrijven die vallen onder de EED-auditplicht (Energy Efficiency Directive) hebben baat bij een bestaande ISO 50001-structuur, aangezien deze norm veel van de benodigde informatie en analyses al omvat. Dit maakt de EED-audit efficiënter en zorgt ervoor dat alle documentatie rondom energiebeheer en efficiëntie up-to-date en gestandaardiseerd is.
ISO 50001 biedt bedrijven een gestructureerde basis om regelmatig gegevens over energieverbruik, CO₂-uitstoot en efficiëntiemaatregelen te rapporteren. Dit sluit naadloos aan bij de behoeften van de CSRD, die bedrijven verplicht om hun energie- en milieudoelen op een transparante en consistente manier vast te leggen. Met ISO 50001 als basis kan een organisatie alle noodzakelijke gegevens verzamelen en verwerken, waardoor de rapportageprocedure vereenvoudigd wordt en de kans op fouten of ontbrekende informatie wordt verkleind.
ISO 50001 biedt ondernemers meer dan enkel energiebesparing: het geeft structuur aan hun energiebeheer en helpt bij het voldoen aan verschillende wettelijke rapportageverplichtingen, zoals de CSRD, de energiebesparingsplicht en EED-audit. Door het inzetten van ISO 50001 kunnen bedrijven niet alleen hun energie-efficiëntie verbeteren, maar ook efficiënter rapporteren, wat tijd en middelen bespaart. Voor bedrijven die een solide basis willen voor hun duurzaamheidsstrategie en bijbehorende rapportages, is ISO 50001 een onmisbaar hulpmiddel.
Ontvang snel inzicht in je energiegebruik en besparingsmogelijkheden met een gedetailleerd rapport.